Om Sveriges Radios musikstil.

Läste en fin artikel i Dragspelsnytt nr.4 2006 skriven av vår eminente Dragspelskung Rolf Dahlström i ett öppet brev till Sveriges Radios Vd Peter Örn om det dåliga utbudet av dragspelsmusik på radion. Han beskriver utbudet så, att istället för att spela akustisk musik och använda rösten till att sjunga så citat "Vrålar de som kolikdrabbade spädbarn och där inte ett frenetiskt trummande är obligatoriskt till allt som spelas. Alla uppskattar inte ljudkaskader påminnande om ett gigantiskt lass järnskrot, som tippas på stengolvet i en katedral".
Numera har Peter Örn avgått från sin tjänst.


Gåtan om Axel J Persson, träsnidare, skulptör. 2006-01-09 En liten efterlysning och svaret på gåtan.

Hej ALLA!

Tack för all positiv hjälp att lösa mysteriet med den okände skulptören AXEL J PERSSON, ni vet figurena som finns i Nancys ägo! Nu är gåtan löst,
Ing-Britt Jerner från Oskarshamn visste o kände igen! Ett halvårs spännande kontakter och sökande är över - Så här skrev hon!

Axel J Persson föddes i Gårdsstånga Skåne 1897. Han var verksam som sjöman, järnarbetare, hantverkare samt träsnidare. Bodde i Båstad 1934, Malmö 1935, Långaröd (?) 1944 samt åter Malmö 1944. Bokhandlare Lengartz i Malmö sålde hans figurer, lär finnas ca 1000 st av dessa. Värde på gubbarna ca 500-1000 kr. Så var det med mysteriet Axel J Persson, tänk omt någon har en bild på denne Axel, nu när vi vet var han levde o rörde sig!?

STORT TACK för hjälp att lösa detta mysterium, känner någon som är mycket lycklig nu i New York!

Hälsn Kenneth

Det har kommit några nyheter till. Hej ALLA, som på olika sätt bidragit eller tipsat, i att söka Axel träsnidare, även kallad Örtoft, ni vet han med figurerna hos Nancy i New York.
Så här såg han ut, denne vittbereste fattige sjöman o träsnidare, äventyrare som besökt världens alla hörn. Fick bilden av hans sons (dog 1998) änka Irmtraut Frennhed (ursprungligen från Tyskland) boende i Trelleborg.

Tänka sig Axel dog redan 1958, men först för någon vecka sedan, såldes de sista gubbarna som legat förvarade i en låda i källaren.

Figurerna i Nancys ägo är med sannolikhet köpta av Nancys farfar i New York, säkert har de träffats där någon gång då Axel "jobbade sig runt" i USA. Enligt " Min kulörta bok" utgiven av William Lengerts hade Axel seglat på de stora haven mesta av sin tid.
42 båtar hade han mönstrat, alla världsdelar, överallt med sina figurer bytte han till sig allt från papegojor o apor i Afrika till kontanter vad övrigt han befann sig.

En "krokig" historia som nu fått sin lösning - trevlig vår, hälsn. Kenneth den 21 mars 2006

Efterlysningen.

Hej dragspelare i Sverige!
Under våren kontaktades jag på kommunens Servicekontor i Hästveda av en kvinna från New York, ättling i tredje led, till emigranter som lämnade Hästveda i Skåne 1905. I sin ägo har hon några träfigurer som hon länge undrat kring dess ursprung. På ena bilden ser man dessa två figurer, de har varit tre, men den tredje förstördes helt i en brand för ett antal år sedan i Amerika. Båda trakterar dragspel. Den andra bilden med figur, också spelandes dragspel, kunde märkligt nog ses på nätet på en auktionssait för några månader sedan, den såldes här för 350 kr.
Alla figurerna spelar dragspel och är signerade Axel I Persson, och den ensamma figuren har dessutom ett årtal 1936 ingraverat. Med all sannolikhet är det samma person som carvat alla tre figurerna, och eftersom de också spelar dragspel, kan konstnären ha en dragspelande anknytning. Men vem var han denne Axel I Persson, var o när verkade han, kanske någon av dragspelsförbundets medlemmar vet? Skulle vara spännande att kunna lösa gåtan för denna emigrant ättling.

Kanske ni har en möjlighet att sprida denna fråga i era kretsar. Tacksam för all hjälp - Kenneth Palmgren Servicekontoret i Hästveda.
kenneth.palmgren@hassleholm.se

Webb Jan-Erik "Janne" Friberg . . Antal besökande på Jannes Dragspelssida och Dagspelare.nu sedan 19 juni 05 ... Uppdaterad 5.11.2008

 
Lägg Jannes Dragspelssida till dina Explorerfavoriter.