Mitt fadderbarn Ineida, Cap Verde

Hur jag skaffade mig ett fadderbarn och anledningen till att det blev av. 1994 på hösten då mitt gamla diskbråck gjorde sig påmint rejält, ja så illa att jag inte varken kunde ligga eller stå upp. Alla lägen provades, hängandes över stolar, bord, krypandes på golvet m.m. Till sist var det bara att åka till akuten och operation på morgonen efter. När jag vaknade efter operationen och kände att de akuta smärtorna var borta tänkte jag direkt att jag ville göra något. Blodgivare var första tanken men så funderade jag på om jag var så lämplig med kroppen full av värkmedicin. Hade sett en brochyr från Barnfonden om fadderbarn och tog fram den när jag kom hem från sjukhuset och bestämde mig direkt för att skaffa ett fadderbarn.

Vi valde en flicka från Cap Verde efter att läst om hur fattigt de har det. Ofta flyttade föräldrar till Portugal för att få arbete och lämnade kvar sina barn hos de gamla. Männen på öarna gjorde risbrännvin som de tyvärr drack istället för att försöka försörja sin familj. Ineida var 8 år och bodde hos sin mormor 75 år gammal och sin onkel 45 år samt en kusin, 13 årige Paulo Cèsar. Huset har cementgolv, ingen el eller vatten. De hade 3 getter,6 hönor och en gris. Ön de levde på hette San Antào, Ambras Riberias och låg längst ut mot Atlanten på de 10 bebodda öarna. Cap Verde består av 18 öar bestående av vulkanisk art. Här några länkar till Cap Verde.

Santiago Mayra Andrado bilder från öar.Ineida fick lämna San Antào när hennes mormor dog och flyttade till sin pappa som bor på Santiago, Cidade da Praia. I samband med detta kom hon ur projektet som Barnfonden hade och vi tappade kontakten i mars 2000. Nu kom några väntans år och jag hoppades att Ineida skulle höra av sig någon gång. En dag damp det ned ett brev med lite ofullständig adress och det var från Ineida. Hon berättade att hon flyttat till Alcozelo i Portugal och bodde hos sin mamma, 2 bröder och 2 halvsyskon. Där studerade hon, hade fyllt 19 år och gillade att surfa på vågorna i havet. Samma år var det VM i fotboll och värdlandet var Portugal.

Vi fick kontakt via telefon första gången och språksvårigheterna var stora då jag själv inte läst språk i någon större omfattning. Lite knagglig engelska som Ineida inte heller var så bra på. Det blev SMS som fungerade bäst. Efter en tids sms:ande bestämde vi att jag skickar pengar till flygbiljett och respengar och Ineida kom till Göteborg veckan före midsommar, osäker, trött och samtidigt glad över att få träffa Elvy och mig.

Nu följde ett par intensiva veckor med att rita och teckna med händer och miner. Vi översatte rader med hjälp av lexikon, spelade spel och gjorde många utflykter. En otroligt spännande tid där vi kom varandra mycket nära och när dagen kom då hon skulle resa hem igen ville hon inte resa men det fanns inget val utan att packa och ta farväl. Sedan har det hänt en del i Ineida:s liv så så nu bor hon åter på Cap Verde och skall få en bebis i slutet av jan-06.


Webb Jan-Erik "Janne" Friberg . . Antal besökande på Dagspelare.nu sedan 19 juni 2005 . . Uppdaterad 14.11.2008

 
Lägg Jannes Dragspelssida till dina Explorerfavoriter.