Sidan uppdaterad
16.10.2010

Länkar till hembygden.

Elias Fries

Sågknorren

Långarydssläkten

Femsjö på 1920-talet

Hyltebruk

Hej alla Er som besöker min hemsida, här försöker jag göra en liten beskrivning av mig själv som person.

Lite längre ned en uppdatering okt. 2010.

Mitt intresse för dragspel började redan som liten grabb. Min faster hade ett litet durspel som stod till ingen nytta och eftersom hennes man mist en arm i en olycka hade han ingen glädje av det utan de gav mig det.
Den enda musik jag var i kontakt med på den tiden var genom kyrkan så det blev nåra psalmer som man försökte sig på.

När jag var 14 år och gick på verkstadsskola i Ljungby fick jag tillfälle att gå en Hagströms dragspelsskola. Hade då ett 5 radigt Hagströms ?13 spel som kostade 325:-. Tror jag gick tre kurser och sedan blev det inte mycket bevänt med spelandet förrän 1975. Jag var 31 år när det bildades Oskarströms Dragspelsklubb, Dragkrokarna kallandes vi för.

I denna vevan blossade det upp DK klubbar lite varstans och dragspelet blev väldigt populärt igen. Lindqvistarna gjorde säkert mycket för denna våg som svepte över hela landet.

-84 flyttade jag till Mölndal och det blev mest stämmor jag besökte. Nack och ryggproblem gjorde sitt till att det inte blev så mycket utveckling på mitt spelande. Jularbo och gammalt är i huvudsak repetoaren med allt för många låtar som man inte behärskar till 100 %. Har fått ett lite bättre spelsug sedan hösten 2006 då jag tränar med Göteborgs SpelmansGille. Det är helt annan typ av musik men mycket vacker och med enorma mängder låtar vilket gör en mera beroende av noter för att hålla dem igång.

Orkar du läsa mer se nedan bilderna. Mvh. Jan-Erik "Janne" Friberg

Här bör jag varit 8 år och kortet tagit i Femsjö Skola.

Född -46 hemort Frillhult, Femsjö som ligger 4 mil från Halmstad och ca:2 mil från Hyltebruk.
Flyttade till Halmstad och sedan till Slättåkra för att slutligen hamna i Göteborg.
Där har jag och min hustru Elvy hittat ett litet hus i Fräntorp som vi trivs mycket bra med.
Det är nära både till naturen och storstaden men ändå tyst och lungt.

Jag har arbetat med det mesta, lantbruksmaskiner, traktorer, bilar, lastbilar, hydralik, pneumatic, svetsning, smide, reperationer, byggt en radio och olika elektronikinstrument. Konstuktion av maskiner och verktyg, konstruktion av nya elprodukter såsom skarvuttag, grenuttag, adaptrar, stickproppar mm. Självlärd i det mesta.

Min filosofi är att allt som du kan läsa eller experimentera ut går att lära sig. En sak är jag medveten om och det är att man inte kan vara bäst i något speciellt ämne om man är funtad som jag. Men jag har klarat mig genom livet än så länge.

Mina intressen är många men dragspelet är nog bland de viktigaste. Barn och barnbarn är väldigt skoj att ha omkring sig. Annars har det varit fullt upp med, hus, trädgård, bilen, husvagn, naturen,fiske och under några år motorcykeln en Yamaha Virago 750. Det mesta har upphört efter skadan i halsryggen, tryck mot ryggmärgen som innebar en steloperation där två st. diskar togs bort och en titanplatta med sex skruvar samt ben från höften har fixerat huvudet.

Det blev mycket bättre men inte så att det går arbeta eller göra relativt enkla saker som att klippa gräset, måla eller tvätta bilen. Då är det kört. Samma med dragspelandet, det straffar sig efter en stund och till natten kommer den jobbiga värken flera dygn efteråt och ibland mer än en vecka. Då är det inte speciellt roligt men man får ta nya tag.

Ett tag har jag pillat lite med datorer, byggt nya, uppdaterat och reparerat.
Håller på med mina hemsidor när ork finns över. Tyvärr har det mesta av ovan uppräknade aktiviteterna upphört genom ryggskadan. Motorcykeln, husvagnen är såld, fiska klarar jag inte av, tvätta bilen eller byta däck går inte och trädgården får min hustru sköta om så länge hon orkar och klarar av. Att påverka politiker är lika svårt som att få en sten att tala så att räkna med någon hjälp från sjukvården är nästan lika med noll.

Efter två års sjukskrivning den 15/3-03 och med en ständig kamp för att få en kirurgisk bedömning på Sahlgrenska Göteborg finner man bara att det är viktigare att neka till sjukvård
än att få patienteten arbetsför igen. Kostnaden för sjukvård och att inte kunna arbeta räknas (räknades) inte i samma kassa av regeringen ? Det är viktigare att göra anpassad statistik.

Här skrev jag tidigare om min frustration mot politik och sjukvård.
Valde att ta bort det mest negativa !
Besvikelsen mot besparingar och utebliven sjukvård har med facit i hand blivit enbart negativt men man får lägga det bakom sig och ta dagen som den kommer för det hjälper inte att gräva ned sig och bli bitter.
Själv tror jag att en operation direkt i April 2001 hade gjort mig så pass återställd och frisk att jag arbetat minst 50 % om inte 100%.

Efter steloperation av tre kotor i halsryggen jan. 2004 såg det lite ljusare ut ett tag men tyvärr så kom den kroniska värken tillbaka och minsta belastning startar några jobbiga dygn så inte ens en rolig stund med dragspelet låter en gå fri från att gå i däck. Att inta värktabletter och antidepressiva medel hjälper för stunden men ger så mycket nackdelar att jag inte tycker det är värt för några timmars smärtfrihet. En blir helt knäpp i huvudet av antidrepressiv medicin, glömsk och får inte fram vad en skall säga. Rörelserna fungerar inte utan man slår emot och välter glas mm. Att försöka spela en melodi på dragspelet blir varken hackat eller malt. Tyvärr det är bara att acceptera.

Notering. Idag, läs 2008, kan jag bara säga det att man får prioritera sitt liv efter bästa förmåga. Sprida ut det man måste göra under veckan och vara glad för att det inte är ännu värre. Har genom goda vänner ett gott liv. Och musiken är väldigt viktig.

Okt. 2010

2006 återupptogs spelandet igen om än i liten skala. Låtrepetoaren skulle dammas av och förbättras ett stort arbete påbörjades. Notläsningen var inte någon höjdare heller efter många års minimalt spelande.
Så kom Rolf Persson i Göteborgs Spelmansgille och sa att de behövde en dragspelare Jag kände mig inte mogen för det men övertalades att gå med på deras torsdagsträning. Det visade sig inte så lätt att backa ur utan har fortsatt med följd att de ville ha mig som Ordf. vid årsmötet 2009. I Hanhals bygdegård samlades ett stort antal spelemän en måndagskväll på hösten 2007. Det var John Carlsson som ville ha ihop ett gäng att spela med. Efter ett tag flyttade vi till Fjärås Motorklubbs lokal vid Rolfsån som ligger strax söder om Kungsbacka. Repetoaren är inom alla sorters musik och stilar. Calle Jularbo är ett givet val. Det dröjde inte länge förrän det kom en vädjan om att hoppa in i Ålefeskarn´s på Hönö då en av deras dragspelare blivit sjuk, Lennart Nicklasson, Öckerö. Det inhoppet har blivit permanent med ytterliggare en repetoar att träna in.

Webb Jan-Erik "Janne" Friberg

 
Lägg Jannes Dragspelssida till dina Explorerfavoriter.