Sidan uppdaterad 17-10-2017, nya kontaktuppgifter

Profilen, Verner Johansson Morup

Artikeln är hämtad ur Hallands Nyheter

2004-08-26
Werner Johansson i Morup


Skintefisk är rena Nobelmiddagen
Vem hänger torsk i flaggstången?
Jo, Werner Johansson och hans fru i Morup.
Det är faktiskt sant. I flaggstången vajar torskbitar för vinden. Till att börja med verkar det lite knasigt, men Werner påstår att där uppe får de hänga fritt för spyflugor och andra oönskade flygfänk. Och torkad torsk, eller skintefisk som det heter på morpekanska, är kalasmat, tycker Werner, dagens röda tråden-gäst. - Det är rena Nobelmiddagen, bedyrar han och får medhåll av hustrun Thea. Hon är från Ljungby, men Werner, han är född i Backhult i Morup och har varit sin hembygd trogen sånär som på ett år då han gjorde lumpen i Stockholm. Sedan nästan 30 år tillbaka bor Werner och Thea på Mossbergsvägen i Morup. Här är det toppen, tycker båda. - Vi har kanonfina grannar som vi umgås regelbundet med. När Werner var 7-8 år började han spela dragspel. Inte konstigt när både hans pappa och farbröder var både duktiga och flitiga dragspelare. Dragspelandet har tagit Werner långt över landets gränser. Två gånger har han åkt med chartrat plan för att spela i svenskbygderna kring Minneapolis. - Jag har aldrig haft så stor publik. 20 000 svenskamerikaner var i parken där vi spelade, minns Werner och blir rörd vid minnet. På hemmaplan är han med i Vessigebros dragspelsklubb sedan 25 år tillbaka. Var fjortonde dag träffas musikanterna för att spela ihop. Regelbundet spelar Werner på äldreboenden runt om i kommunen. - Det är en verklig glädje att spela för de gamla, man märker att musiken gör dem gott. Radion står på hela dagarna hemma hos Werner, men musikutbudet i Radio Halland ger han inte mycket för. - De spelar ju bara Per Gessle dagarna i ända. Favoritkanalen är Falkenbergs närradio. - På söndagar mellan 17 och 18 spelar de godingar från 40- och fram till 80-talet. Då sitter jag bänkad framför radion. Mycket i Werners liv handlar om musik. Han samlar på stenkakor, och har lyckats få ihop 300 stycken, och på noter. - Jag har över 2 000 än så länge. Jag vill inte att den gamla musiken ska dö ut, därför gör jag vad jag kan för att den ska överleva. Werner gör rättvisa åt uttrycket "en glad pensionär", 68 år ung gör han vad han vill av dagarna. Tidigare arbetade han på Sigurd Anderssons åkeri. - Men så förlyfte jag mig så jag knäckte ryggen och sen kunde jag aldrig komma tillbaka dit. I stället blev jag hustomte, eller vaktmästare, på Scoutgården. Werner tillhör den stora Svale-släkten, hans pappas föräldrahem ligger i Rosendal och kallas just Svalens. Vart femte år är det släktträff, runt 150 personer brukar det bli. Tur då att det är en släkt med underhållartraditioner. Skulle gissa att ett och annat dragspel åker fram.


Själv har jag känt Verner och Thea sedan 70 talet då körde han för Bilspedition. Att han var dragspelare visste jag först när våran klubb Dragkrokarna i Oskarström hade ett evangemang. Verner och Svalepojkarna har sedan varit ett kärt gäng musiker att träffa på de olika stämmorna som Näästräffen och Hjo m.fl. För något år sedan lyckades jag få bli ägare av Svale Bertils Dragspelsminnen, en cd med 23 kompositioner. De flesta gjorda av Bertil Johansson. Just den stora vänliga famnen som möter en varje gång man träffar Verner är något speciellt med honom. Glädje och entusiasm utöver det vanliga. Jag får inte glömma att det även gäller deras fruar som varit med under alla år. Kusinen Allan är en av de glada och glädjespridande bland Svalepojkarna


Profilen Allan Johansson Frillesås

Kusinen Allan Johansson som är dragspelare och en härlig sångare tar vi med på ett hörn här också. Samma härliga utstålning och alltid glad.

Jan-Erik Friberg

Göteborg

Det är jag som ligger bakom denna web.

Vill du kontakta mig.

j-e.friberg[snabela]telia.com
079-347 25 77


Profilen


Verner Johansson

Morup


Allan Johansson

Frillesås

Webbansvarig Jan-Erik "Janne" Friberg