Jannes Dragspelssidor, Reportage


Uppdateringar 2009

Nytt reportage 27 augusti med Göte Strandberg Skivarp. Göte Strandberg


Profiler


Dragspelare och musikanter. Det måste man tänka på, att det är dem som år in och år ut, åker land och rike runt på spelemansstämmor faktiskt gör stämmorna till den musikfest det är, och det är roligt att presentera dem lite närmare. Jag skall försöka samla lite information och presentera dem i den takt jag får möjlighet. Bild och information läggs ut med någon på varje ny sida.


Profilen


Gunnar Cato behöver egentligen inte så mycket presentation då han är välkänd och mycket omtyckt gitarrist. Vid varje framträdande på scen eller vid spelning i tält, buskar och grupper så har han sin givna plats och ställer alltid upp. Gunnar och hustrun Lilian besöker gärna så många stämmor som är möjligt år efter år.

Gunnar är född i Värmland och uppväxt med 8 bröder som bor utanför Arvika. Far var fiolspeleman och flera i familjen spelade instrument. Gunnar provade på lite olika instrument och ofta då bröderna inte var hemma. Då tjuvlånade han deras instrument. Även dragspel och munspel trakterade Gunnar men gitarren blev hans huvudinstrument.
PÅ femtiotalet spelade Gunnar med Joles Trio i Arvika och de har haft spelningar ända i Norge. På 70-talet flyttade Gunnar till Göteborg och spelade då med Swings Trio som sedemera blev Swings Orkester. Många dragspelsklubbar har haft Gunnar till komp för att inte tala om de flesta av våra eminenta dragspelande artister.
Även radio och tv har han medverkat i som Radio Viking, Göteborgs TV och Glada Göteborg.Webb Jan-Erik "Janne" Friberg